torsdag den 1. september 2011

Inspiration...

.... kreativitet... ideer..

Det handler i bund og grund om det samme som forfatter, nemlig at finde den super ide der får vores bog solgt. Man kan sige det i bund og grund handler om at skabe noget nyt...

At få læserne til at tænke, og blive overrasket er det samme som at underholde dem.

Vi er vel alle efterhånden ved at være godt træt af, at det til sidst viser sig at hovedpersonens far er hovedpersonens værste fjende, eller noget i den retning. Jeg er i hvert fald. Jeg håber snart at forfattere dropper deres familie flip. Desværre er det set i pænt mange store værker, for lige at nævne nogle få: (jeg nævner kun forfatteren, og ikke selve bogen, jeg skulle jo nødig ødelægge overraskelsen, som vi jo selvfølgelig alle havde regnet ud alligevel alligevel)

Stieg Larsson
Dan Brown
Christopher Paolini

Spændingen på en slutning er vigtig, det er derfor vigtigt at lave noget uventet, og anderledes, og hvordan kan man så det... Som regel er det nogle tanker man går rundt med som man gerne vil have løst, som underbevistheden så stille og rolig løser for os, men nogle gange kan der være brug for andre metoder.

Her er nogle få enkelte råd:

Omvend en kliche
F.eks. så har vi efterhånden set askepot versionen meget. Du ved den med hvor en ung pige bliver udnyttet af hendes stedmor eller søskende. Men hvad nu hvis det var omvendt, hvis hovedpersonen udnyttede sin familie. Man skal ikke nødvendigvis være bange for at bruge en komplex personlighed, tag f.eks. Scarlett O'Hara fra Borte med Blæsten. Faktisk er de karaktere der er komplexe, dem der får den største personlige udvikling i bogen. Ergo de mest spændende. Så lav en gammel brugt historie om, for at få et mere originalt plot.

Man kan også ændre en kliche på den bogstavelige måde, f.eks P3's: Det man hører er man selv


Gør noget andet
Gå en ny vej til arbejdet. Oplev noget andet. Gør noget andet kreativt, som eventuelt at male. At bruge sin kreativitet mere, gør ikke at den bliver brugt op. Det er lidt som med energi, jo mere du bruger, jo mere får du.
Du kan også gøre noget andet end du havde forventet med din bog. Hvis du ikke føler at scenen virker, så smid et eller andet helt overraskende ind, som du så kan prøve at få til at virke. Så kan du ende med at få noget der overrakser dig selv. F.eks. er der en engelsk forfatter (navnet er lige væk) der ville starte med at skrive en historie der skulle foregå i regency time i London, og da hun startede kunne hun sagtens komme ind i sproget og stemningen, lige indtil hun introducerede hovedpersonen, hende kunne hun ikke få til at lyde rigtig. Hun var alt for nutidig og selvstændig i forhold til tiden. Så hun endte med at lave et twist med at hun havde taget tilbage i tiden. En ide der gjorde at hun fik sit debut på New York times bestseller liste.


Mindmap
Skriv et ord ned, og skriv så alt hvad du relatere dertil ned ved siden af. Når du har tømt alt hvad du har, så kan du begynde at tage de ord og skriv hvad du så tænker på. Bare fyld på med ord, illustrationer eller tegn. Prøv så derefter at kombinere ordene på kryds og tværs. (Krydsmetoden) På den måde får du skabt noget helt uoriginalt.
F.eks. kan vi tage valgkampen i øjeblikket, og hvis vi gerne visuelt i en artikel vil have frem at det er et spil. Så kan man tage de to nøgleord som er spil og politik. Politik kan være magt, deres bogstaver, osv. Og spil kan være sport, tennis, rouletten, terning. Så kan man eventuelt kombinere partibogstaverne med en terning, og så forklare man egentlig det som man vil visuelt.

Læs og stil spørgsmål
Læs alt hvad du kan komme i nærheden af, og stil dig selv spørgsmål hele vejen igennem. F.eks: Hvorfor synes jeg det her er spændende? Hvad gør at denne her kamp scene virker rigtig godt? Hvorfor kan jeg ikke mærke stemningen her?


Læs Idébogen af Dorte Nielsen
Her er nogle ideer fra hendes bog

Inspirationsmappe
Gem alt hvad du synes er super smart eller lyder super godt, det kan væer både tekster og billeder, og blader det igennem, hvis du er løbet tør for ideer. Det giver et skub i tandhjulet.

Sætte dig i andres sted
Hvordan ville de løse problemet?

Lav en metafor

Forestil dig at du er ideen

Kom i den rette stemning
F.eks. hvis du skriver en rejse artikel som du har været på, kan det være en god ide at finde, musik du hørte på turen. Dufte, billeder mv. Væk alle dine sanser.

Og mange mange flere
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig